Artists: Josépha Blanchet,  Mimi Ciora, Lorena Cocioni,  Ilie Duță, Adrian Ganea, Uliana Gujuman, Cosmin Haiaș, Thea Lazăr, Silvia Moldovan
Curator: Marina Paladi

01.08.24 - 14.09.2024
META Spațiu Bd. Mihai Viteazul, nr. 1, Timișoara

"În momentul în care a început apocalipsa, lumea se sfârșise deja. S-a sfârșit în fiecare zi timp de un secol sau două. O altă lume, pe cale și ea de a se sfârși, se ivea în locul ei."
Franny Choi

Lumile se sfârșesc și lumile încep din nou. Însă unde se plasează omul în acest scenariu? Este ușor să ne imaginăm sfârșitul lumii, și este cu atât mai dificil să vedem dincolo de catastrofa imanentă pe care încercăm să o amânăm. Ce versiune a lumii ar putea supraviețui? Expoziția The world keeps ending reunește artiști contemporani preocupați de schimbarea climatică și iminența extincției, care ”trăiesc” deja apocalipsa prin propriile lucrări, reflectând asupra tranziției condiției umane într-o nouă eră, fără a prezenta o suprasaturație de frici sau de imagini distopice, ci mai degrabă concentrându-se pe redefinirea existenței umane într-un mod sensibil și poetic.

Expoziția The world keeps ending nu prezintă apocalipsa ca pe un sfârșit al lumii, ca un eveniment singular în timp care șterge totul, ci mai degrabă ca un proces continuu de transformare și redefinire a interacțiunii omului cu lumea. Prin intermediul filosofiei speculative, artiștii se concentrează asupra noțiunii de "a exista" în vremuri apocaliptice și explorează complexitatea condiției postumane, imaginând "necunoscutul" viitorului.

Adoptând cadrul conceptual al teoriei actor-rețea, așa cum a fost articulată de filosoful francez Bruno Latour, expoziția generează un spațiu în care granițele dintre uman și non-uman, natural și artificial, se dizolvă într-un continuum liminal de interconectare. Potrivit lui Bruno Latour, oamenii și natura sunt conectați în moduri complexe, și nu există ca entități separate. Pentru el, natura joacă un rol esențial în formarea lumilor noastre sociale și culturale, contrar a ceea ce se crede în mod obișnuit. Oferind o conceptualizare anti-antropocentrică și antispeciistă, artiștii din cadrul expoziției The world keeps ending generează noi înțelegeri ale realității și viitorului.

Conceptul sfârșitului lumii este prezent în toate culturile și în toate religiile, însă în istoria noastră recentă ne-am exersat deja speranța prin supraviețuirea mai multor sfârșituri (războaie, catastrofe naturale, epidemii și schimbări climatice). În poemul "The World Keeps Ending, and the World Goes On", din care este inspirat titlul expoziției, Franny Choi conectează dezastrele personale, istorice și globale, reiterând prezența constantă a sfârșiturilor și începuturilor în experiența umană. La fel ca în poem, expoziția explorează fragilitatea și reziliența lumii, întrezărind un viitor dincolo de amenințările existențiale actuale și reconfigurând harta cognitivă a lumii.

Reflectând asupra modului în care preocupările ecologice sunt resimțite și abordate prin intermediul artei, expoziția ne provoacă să reconsiderăm relația noastră cu lumea naturală și să recunoaștem rolul actorilor non-umani.

Marina Paladi

◇ Imagini din expoziție și detalii despre artiști în curând ◇

🔹 Organizator: Asociația Culturală și Ecologică SEPALE
🔹 Partener: META Spațiu


🔹 Proiectul este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara