Columbiada încorporează demersuri şi acţiuni ale Asociaţiei Culturală şi Ecologică SEPALE, legate de porumbelul comunitar (eliberarea porumbeilor închişi în poduri şi mansarde renovate; îngrijirea porumbeilor bolnavi sau răniţi; construcţia de adăposturi contraceptive).

Ce este adăpostul contraceptiv? Este acea construcţie, care oferă porumbeilor spaţii de cuibărit şi omului un acces facil la ele (pentru a putea înlocui ouăle reale cu ouă false – înspre evitarea înmulţirii porumbeilor). Adăpostul contraceptiv funcţionează doar în anumite condiţii şi ţinând cont de comportamentul păsărilor, dar şi de cel al oamenilor. Sepale propune construcţii noi, sub formă de turnuri ori cutii suspendate sau amenajarea de spaţii deja existente, cum ar fi poduri sau etaje nefolosite.

De ce să intervenim în „natura lucrurilor”? Prin „natura lucrurilor”, PORUMBELUL COMUN este o pasăre domestică, folosită de către oameni de mii de ani (pentru carne, ouă, pene, agrement, comunicare și altele). Mediul lui „natural” nu este câmpul sau pădurea, ci aşezarea umană. Foarte prolific, se reproduce de 5-9 ori într-un an. Prin urmare ajunge să trăiască în grupuri foarte mari, iar o data cu numărul lor crește și rata îmbolnăvirilor și a mortalității. Sursele comune de apă și locurile de cuibărit sunt adesea focare de infecție. Prea puțini oameni își dau seama sau știu de amploarea problemei, întrucât cei mai mulți porumbei mor foarte tineri în locurile în care s-au născut sau, cei care au apucat să prindă primele zboruri, dar în cele din urmă s-au îmbolnăvit și nu au mai avut puterea să se ridice, se adună în grupuri la sol, în locuri mai ferite, se înghesuie unul în altul pentru a se încălzi și mor, cel mai adesea în timpul nopții.

Întrucât omul a domesticit și introdus porumbelul în urbe, firesc ar fi ca tot el să gestioneze ceea ce a cauzat. Și frumos și de bun simț ar fi să nu adopte ca și soluții măsuri lipsite de compasiune sau ucigașe, ci unele reale și pe termen lung, chiar daca acestea implică mai mult efort.

Columbiada
Egg Machine, 11 octombrie 2019