Încă din 2013 schițasem câteva modele de adăposturi pentru porumbeii domestici, cărora le ziceam turnuri și cutii - Pigeon Towers. Nu auzisem încă de conceptul porumbar contraceptiv, care a început să fie practicat în Franța din 1995, iar în Germania din 1997.  Dar, în câțiva ani în care am îngrijit mii de porumbei, găsiți bolnavi, răniți, otrăviți, pui orfani, pui aruncați de oameni din clădiri, am ajuns să înțeleg dificultățile și nevoile porumbeilor și să caut soluții pentru a le îmbunătății traiul în mediul urban.

puiuți scoși dintr-un pod în renovare


De prea multe ori am auzit că porumbeii ”trebuie stârpiți”, sunt ”invazivi”, ”dăunători”, ”nevaloroși”, ”murdari”, ”cerșetori”, ”transmit boli”, ”fac mizerie”, ”distrug clădiri”, ”se înmulțesc ca șobolanii”, ”ce caută în oraș?”, ”de ce nu dorm în parc?”, ”de ce nu se duc în pădure?”

Noi, oamenii, am domesticit această pasăre și am introdus-o cam în toate așezările omenești. Noi, prin domesticire – constrângeri, recompense, manipulări genetice - i-am deformat comportamentele naturale sănătoase.

E foarte prolific fiindcă oamenii i-au oferit condiții de înmulțire pe toată perioada anului, pentru a-i putea mânca puii. Nu înnoptează în parcuri și nu trăiește în păduri, preferă clădirile fiindcă seamănă cu habitatul strămoșului său, porumbelul de stâncă (Columba Livia). Face mizerie fiindcă a fost obișnuit să cuibărească în același loc, pentru ca oamenii să-i poată recolta mai ușor puii și valoroasele excremente. Porumbelul a fost considerat prețios mii de ani, a fost făcut simbol al iubirii și fertilității, a fost făcut erou de război. Câtă vreme a fost folosit în multiple feluri, a fost apreciat. Apoi s-au găsit alternative la funcțiile lui și a fost abandonat.

Capacitatea lui de a se adapta a început să deranjeze. Oamenii au uitat că l-au domesticit și adus în așezările lor. La nivel de societate, nu se dorește asumarea vreunei responsabilități, și tot mai multe animale sunt alungate din spațiile urbane. Oamenii au început să ucidă porumbelul - nu pentru a-l mânca, ci fiindcă deranjează. Și „deranjează” pentru toate simbolurile pentru care s-a pretins că a fost prețuit vreodată: pentru libertatea de a exista, pentru loialitatea cu care se întoarce acasă, pentru prietenie și felul în care formează familii, pentru că solicită empatia și asumarea responsabilității.

Columbiada este un pas înspre o altă relație, mai blândă. Oferă o soluție estetică și etică pentru a păstra o populație sănătoasă de porumbei, într-un număr relativ redus, prin exemplul porumbarelor contraceptive. Oferă posibilitatea de a privi de aproape porumbeii, înspre o mai bună înțelegere a lor ca indivizi, cu trăsături fizice și comportamentale distinctive.

Columbiada oferă un exercițiu de a ne asuma o altă relație cu o specie căreia îi datorăm conviețuirea. De asemenea, e un exercițiu de asumare și învățare important, din multele necesare, pentru relația noastră, mai largă, cu natura. Am acaparat aproape toate spațiile de existență ale celorlalte specii, având adesea ca model de interacțiune dominarea, exploatarea sau exterminarea. E timpul să încercăm coabitarea cu comunitățile celorlalte specii animale, care chiar prin desfășurarea propriilor vieți contribuie la posibilitatea existenței noastre.

E timpul să vedem, să înțelegem și să facem mai bine în Timișoara, în România, în Europa, aici și oriunde.

porumbar în lucru, în cadrul expoziției de deschidere a Timișoara 2023

🔹 mulțumiri  Mariei Crista (din grupul h.arta) și Mariei Martelli (din gruparea artistică just wondering...) pentru sprijinul pe partea de comunicare a conceptului

🔹 mulțumiri lui Cocoş Luca pentru transpunerea schițelor cu porumbare în desene digitale

🔹 mulțumiri lui Cătălin Bătrânu și lui Dan Maranduc pentru munca depusă în facerea porumbarului

🔹 mulțumiri Joséphei Blanchet pentru realizarea afișelor

🔹 mulțumiri Mirelei Stoeac-Vlăduți și echipei META Spațiu pentru găzduirea și organizarea expoziției COLUMBIADA | Silvia Moldovan în galeria MV sci-art

🔹 mulțumiri lui Ilie Duță (din grupul Nava Cdoi) pentru găzduirea evenimentului COLUMBIADA / pictare și proiecție de scurtmetraj

🔹 mulțumiri Școlii Gimnaziale ”Dimitrie Leonida” din Timișoara pentru găzduirea evenimentului COLUMBIADA / atelier de creație pentru porumbeii de lângă noi

🔹 mulțumiri Specula - Art magazine pentru publicarea conceptului și a lucrărilor video în limba engleză - 'The Loud Ocean' and 'In Time, You Will See How The Sky Is Great Enough'

🔹 proiect realizat cu sprijinul unei burse de creație artistică Energie! acordată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul programului cultural național „Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”

COLUMBIADA la MV sci-art
COLUMBIADA la CS - vizionarea scurtmetrajului Cu Timpul, Vei Vedea Cum Cerul Este Îndeajuns de Mare 
colaj digital din lucrările rezultate în prima ședință a atelierului de creație cu clasele V și VI de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Leonida”