Demersurile  Asociaţiei Culturale şi Ecologice SEPALE legate de porumbelul comunitar/domestic: eliberarea porumbeilor închişi în poduri şi mansarde renovate, îngrijirea porumbeilor bolnavi sau răniţi, a puilor, construcţia de adăposturi contraceptive, acţiuni de conștientizare.

la adăpostul improvizat de lângă Calea Urseni, 2019

De ce sunt porumbei (domestici) în oraș?

Porumbeii domestici sunt o subspecie a porumbelului de stâncă (Columba livia), domesticit de mii de ani înspre a servi oamenilor în diverse scopuri (hrană, agrement, comunicare, curierat ș.a.). Au fost introduși de om în orașe, dar, odată cu industrializarea, au fost încet abandonați. Cei care au supraviețuit s-au semi sălbăticit.  Au rămas în orașe fiindcă mediul urban, cu arhitectura lui, este cel mai apropiat de mediul natural al strămoșilor, și anume stâncile, urbea totodată oferind și resurse de hrană. Porumbelul comun (Columba livia f. domestica) nu este o pasăre de pădure, de care se și ferește, de altfel, nu cuibărește nici măcar în arborii din oraș. El cuibărește în/pe clădiri, așa cum porumbeii din care a evoluat cuibăresc în/pe stânci. Preferă locuri de hrănit deschise (câmpuri, parcuri aerisite, piețe etc), pe care le poate vizita și la mari distanțe, dar mereu se întoarce la clădirea (stânca) sa.

Ce este adăpostul contraceptiv?

Este acea construcţie care oferă porumbeilor spaţii de cuibărit şi omului un acces facil la ele, pentru a putea înlocui ouăle reale cu ouă false – înspre evitarea înmulţirii porumbeilor.

SEPALE propune construcţii noi, sub formă de turnuri ori cutii suspendate sau amenajarea spațiilor deja existente, cum ar fi poduri sau etaje nefolosite ⬇️

https://sepale.s3.amazonaws.com/content/SEPALE-PH-proiect-gestionare-porumbei-depus.pdf

Adăpostul contraceptiv funcţionează doar în anumite condiţii, ţinând cont de comportamentul păsărilor, dar şi de cel al oamenilor.

Modelul porumbarelor contraceptive se practică de câteva decenii în mai multe orașe ale lumii.

Asociația Culturală și Ecologică SEPALE își asumă găsirea fondurilor pentru realizarea acestor construcții, mentenanța lor, înlocuirea ouălor și luarea de măsuri înspre o mai bună stare de sănătate a efectivelor de porumbei care vor ocupa porumbarele.

model (cu interior nefinalizat) expus cu ocazia deschiderii Kunsthalle Bega, Timișoara, 2019

De ce să intervenim în „natura lucrurilor”?

Prin „natura lucrurilor”, PORUMBELUL COMUNITAR este o pasăre domestică, folosită de către oameni mii de ani. În urma procesului de domesticire, porumbelul a rămas cu însușiri ce îi periclitează sănătatea și viața, cum ar fi cuibărirea în același loc și neîngrijirea cuibului, precum și o oarecare neînfricare față de oameni, pe care îi percepe ca sursă de hrană.  Mediul lui „natural” nu este câmpul sau pădurea, ci aşezarea umană. Foarte prolific, poate depune 5-9 ponte într-un an. Prin urmare, ajunge să trăiască în grupuri mari, iar o data cu numărul lor crește și rata îmbolnăvirilor și a mortalității. Sursele comune de apă și locurile de cuibărit sunt adesea focare de infecție. Prea puțini oameni își dau seama sau știu de gravitatea situației, întrucât cei mai mulți porumbei mor foarte tineri în locurile în care s-au născut sau, cei care au apucat să prindă primele zboruri, dar în cele din urmă s-au îmbolnăvit și nu au mai avut puterea să se ridice zburând, se adună în grupuri la sol, în locuri mai ferite, se înghesuie unul în altul pentru a se încălzi și mor, cel mai adesea în timpul nopții.

Întrucât omul a domesticit și introdus porumbelul în urbe, firesc ar fi ca tot el să gestioneze ceea ce a cauzat. De asemenea, frumos și de bun simț ar fi să nu adopte ca și soluții măsuri lipsite de compasiune, chiar ucigașe, ci unele reale și pe termen lung, chiar dacă acestea implică mai mult efort.

Articole de alte autoare:

click aici ➡️ Iscoada
Ce înseamnă conștiința ecologică? Despre criminalizarea compasiunii - Arta politica
de Grupul h.arta Art.1: Hotărârea Consiliului Local nr. 371/2007 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe teritoriul Municipiului Timişoara, art. 21 se modifică şi se completează, având următorul conţinut: Capitolul IV, Art.21, litera o) o) Este interzisă hrănirea animalelor şi a păs…

Evenimente:

Apocalipsa elefantului alb | 5.08 – 5.09 2021. META Spațiu & Sepale, Comenduirea Garnizoanei, Timișoara, RO

cutie și turn pentru porumbei | desene și randări de Cocoș Luca

Egg Machine - pigeon nativity control | 11.10.2019. Lapsus Art Space, Timișoara, RO (despre controlul înmulțirii porumbeilor comunitari)

Porumbei ajunși la Sepale:

puiuți