5 august – 5 septembrie | Comenduirea Garnizoanei – Piața Libertății nr. 5

𝑫𝒐𝒏𝒂 𝑨𝒓𝒏𝒂𝒌𝒊𝒔, 𝑨𝒏𝒏𝒂 𝑩𝒂𝒏𝒕𝒊𝒖𝒄, 𝑴𝒂𝒕𝒆𝒊 𝑩𝒆𝒋𝒆𝒏𝒂𝒓𝒖, 𝑱𝒐𝒔𝒆́𝒑𝒉𝒂 𝑩𝒍𝒂𝒏𝒄𝒉𝒆𝒕, 𝑨𝒍𝒆𝒙𝒂𝒏𝒅𝒓𝒂 𝑩𝒐𝒂𝒓𝒖, 𝑨𝒍𝒆𝒙 𝑩𝒐𝒄𝒂, 𝑫𝒐𝒓𝒊𝒂𝒏 𝑩𝒐𝒍𝒄𝒂, 𝑫𝒂𝒏𝒊𝒆𝒍𝒂 𝑩𝒓𝒊𝒍𝒍, 𝑪𝒂̆𝒕𝒂̆𝒍𝒊𝒏 𝑩𝒂̆𝒕𝒓𝒂̂𝒏𝒖, 𝑴𝒊𝒎𝒊 𝑪𝒊𝒐𝒓𝒂, 𝑪𝒍𝒂𝒖𝒅𝒊𝒖 𝑪𝒐𝒃𝒊𝒍𝒂𝒏𝒔𝒄𝒉𝒊, 𝑺̦𝒕𝒆𝒇𝒂𝒏 𝑹𝒂𝒅𝒖 𝑪𝒓𝒆𝒕̦𝒖, 𝑰𝒍𝒊𝒆 𝑫𝒖𝒕̦𝒂̆, 𝑬𝒎𝒂𝒏𝒖𝒆𝒍𝒂 𝑯𝒓𝒊𝒕̦𝒄𝒖, 𝑪𝒐𝒏𝒔𝒕𝒂𝒏𝒕𝒊𝒏 𝑭𝒂̂𝒏𝒕𝒂̂𝒏𝒂̆, 𝑴𝒂𝒓𝒌𝒖𝒔 𝑮𝒖𝒔𝒄𝒉𝒆𝒍𝒃𝒂𝒖𝒆𝒓, 𝒉.𝒂𝒓𝒕𝒂, 𝑪𝒐𝒔𝒎𝒊𝒏 𝑯𝒂𝒊𝒂𝒔̦, 𝑨̀𝒈𝒏𝒆𝒔 𝑯𝒂𝒎𝒗𝒂𝒔, 𝑯𝒖𝒃𝒆𝒓𝒕 𝑯𝒂𝒔𝒍𝒆𝒓, 𝑯𝒆𝒓𝒏𝒆 𝑯𝒊𝒊𝒍𝒍𝒊, 𝒋𝒖𝒔𝒕 𝒘𝒐𝒏𝒅𝒆𝒓𝒊𝒏𝒈, 𝑴𝒂𝒙 𝑱𝒖𝒓𝒂𝒔𝒄𝒉, 𝒌𝒊𝒏𝒆𝒎𝒂 𝒊𝒌𝒐𝒏, 𝑹𝒂𝒇𝒂𝒆𝒍 𝑳𝒊𝒑𝒑𝒖𝒏𝒆𝒓, 𝑴𝒊𝒄𝒉𝒂𝒆𝒍 𝑲𝒐𝒄𝒉, 𝑳𝒆𝒗𝒆𝒏𝒕𝒆 𝑲𝒐𝒛𝒎𝒂, 𝑨𝒏𝒂 𝑲𝒖𝒏, 𝑩𝒐𝒈𝒅𝒂𝒏 𝑴𝒂𝒕𝒆𝒊, 𝑨𝒏𝒅𝒓𝒆𝒆𝒂 𝑴𝒆𝒅𝒂𝒓, 𝑳𝒊𝒍𝒊𝒂𝒏𝒂 𝑴𝒆𝒓𝒄𝒊𝒐𝒊𝒖, 𝑺𝒊𝒍𝒗𝒊𝒂 𝑴𝒐𝒍𝒅𝒐𝒗𝒂𝒏, 𝑫𝒓𝒂𝒈𝒐𝒔̦ 𝑵𝒆𝒂𝒈𝒐𝒆, 𝑫𝒆𝒍𝒊𝒂 𝑷𝒐𝒑𝒂, 𝑫𝒂𝒏 𝑷𝒆𝒓𝒋𝒐𝒗𝒔𝒄𝒉𝒊, 𝑴𝒂𝒓𝒊𝒍𝒆𝒏𝒂 𝑷𝒓𝒆𝒅𝒂 𝑺𝒂̂𝒏𝒄, 𝑹𝒐𝒃𝒆𝒓𝒕 𝑹𝒆𝒔𝒛𝒏𝒆𝒓, 𝑺𝒆𝒓𝒈𝒊𝒖 𝑺𝒂𝒔, 𝑬𝒗𝒂 𝑴𝒂𝒓𝒊𝒂 𝑺𝒄𝒉𝒂𝒓𝒕𝒎𝒖̈𝒍𝒍𝒆𝒓, 𝑫𝒆𝒏𝒊𝒔𝒆 𝑺𝒄𝒉𝒆𝒍𝒍𝒎𝒂𝒏𝒏, 𝑫𝒊𝒈𝒊𝒕𝒂𝒍 𝑺𝒆𝒍𝒇, 𝑷𝒂𝒕𝒓𝒊𝒄𝒊𝒂 𝑻𝒆𝒐𝒅𝒐𝒓𝒆𝒔𝒄𝒖, 𝑰𝒖𝒍𝒊𝒂 𝑻𝒐𝒎𝒂 ,𝒖.𝒌𝒖𝒔𝒕𝒊𝒌
𝑪𝒖𝒓𝒂𝒕𝒐𝒓𝒊: 𝑴𝒂̆𝒍𝒊𝒏𝒂 𝑰𝒐𝒏𝒆𝒔𝒄𝒖, 𝑫𝒆𝒏𝒊𝒔𝒆 𝑷𝒂𝒓𝒊𝒛𝒆𝒌, 𝑴𝒊𝒓𝒆𝒍𝒂 𝑺𝒕𝒐𝒆𝒂𝒄-𝑽𝒍𝒂̆𝒅𝒖𝒕̗𝒊

În ultimii ani, printre cele mai importante dezbateri din lume au fost cele legate de schimbările climatice, încălzirea globală, prăbușirea ecosistemelor, pierderile inestimabile a mii de specii de animale și plante.

Există câteva soluții pentru a stopa dezastrul cauzat de exploatarea mediului natural de către oameni – folosirea energiei alternative, programe de conservare, retehnologizarea industriei etc. Mai mult decât atât însă, ține de noi, de fiecare în parte, să înțelegem pericolele cu care ne confruntăm astăzi și să privim viitorul cu responsabilitate – atât pentru noi cât și pentru mediul înconjurător, de care am uitat că suntem dependenți. Această conștientizare se produce doar prin efortul comun al mediului artistic, științific, administrativ, care poate populariza această nouă paradigmă pe care trebuie să ne-o însușim: suntem parte a naturii, nu trăim în afara ei.

adăpostul pentru păsări în curs de amenajare; foto: Cătălin Bătrânu

Apocalipsa elefantului alb este o cercetare asupra momentului pe care îl traversăm, definit de o schimbare completă de paradigmă. Critic sau contemplativ mai curând decât narativ, parcursul expozițional se articulează din mai multe ipostaze ale transformării, concentrat în jurul unui nucleu de demersuri artistice care identifică soluții în forme de activism social, ecologic și pedagogic sau dimpotrivă, într-o zonă a ficțiunii, a speculației și a explorării granițelor cu un metavers care este în același timp extensie și alternativă.

Programul de vizitare: miercuri, joi, vineri, sâmbătă, duminică - între ora 12.00 și ora 20.00; luni și marți este închis.

Expoziția Apocalipsa elefantului alb | The apocalypse of the white elephant este posibilă datorită colaborării dintre:

Organizatori: META Spatiu  & Sepale

Partners: Casa Artelor -  Directia Judeteana pentru Cultura Timis,  forumul cultural austriac, kinema ikon , 12-14 contemporary Vienna, Complexul Muzeal Arad,  Calpe Gallery, Prospero Delicii

Strategic Partner: Universitatea Politehnica Timișoara

𝐏𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐜𝐨𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐭̦𝐚𝐭 𝐝𝐞 AFCN (proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național; AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite; acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării)

imagine din timpul proiecției documentarului Natura Umană Film
imagine din timpul proiecției documentarului Natura Umană Film; foto: Tudor Popa

Natura Umană este primul documentar românesc care explorează relația dintre om, animale și natură.

Documentarul își propune să ridice mai multe întrebări privitoare la interacțiunea noastră cu animalele și cu mediul înconjurător. Ce responsabilități avem față de animale? Cu ce prejudecăți legate de alimentație ne confruntăm în societate? Cum afectează exploatarea animalelor mediul și sănătatea umană și ce soluții avem la îndemână?

Filmul mai reușește să aducă în fața noastră, după 2 ani de investigații și interviuri cu artişti, medici nutriționiști, filosofi, politicieni, sportivi, activiști sau oameni simpli, experiența și poveștile de viață ale acestora, toate cuprinse într-un documentar captivant care va prezenta lumea așa cum o știm într-un mod unic.

Scris, produs și regizat de: Eduard Nistru și Diana Musca

Îl găsiți integral și gratuit aici: (41) Natura Umană (2021) - film documentar România - YouTube